ХАКОВАНА ПЛАНЕТА

Макс Шремс, који је покренуо десетине тужби, тврди да ирски повереник за заштиту података не сме да испита везу друштвених мрежа и НСА

Од највишег суда ЕУ, који је прошлог месеца донео одлуку да Европљани могу да траже од „Гугла” брисање резултата претраге, сада се тражи да пресуди у другом спорном случају који укључује једну америчку технолошку компанију. Макс Шремс, предводник кампање „Европа против Фејсбука”, тражио је од ирског повереника за заштиту података о личности да испита тврдње Едварда Сноудена и утврди да ли европска централа „Фејсбука” у Даблину шаље податке НСА у оквиру програма „Призма”. Пошто је он то одбио, аустријски студент права обратио се суду, који је решио да проследи случај Европском суду правде у Луксембургу.

Шремсови адвокати сматрају да повереник није смео да се оглуши о Сноуденове тврдње и тврде да погрешно тумачи закон о слању личних података Европљана Американцима. Споразум „Сејф харбор” из 2000. заједнички је договор који осигурава заштиту података Европљана и онда кад тим подацима управљају америчке компаније. После скандала с прислушкивањем договор је доведен у питање, а Европска комисија је изразила забринутост да у овом споразуму постоје рупе.

Ирски повереник одбацио је Шремсову жалбу, јер тврди да не може да заустави одлив података из Ирске у САД. Каже да „Фејсбук” нема за шта да одговара јер поштује закон. Ирски судија сматра да би права корисника „Фејсбука” била поштована по ирским законима, али да су њих потиснули европски, посебно споразум из 2000. године.

Шремс, који је од 2011. покренуо неколико десетина тужби против „Фејсбука”, сматра да повереник није хтео да се бави овим „врућим кромпиром” јер нема храбрости. Он тврди да по европским законима европска представништва америчких компанија не смеју да предају податке другим земљама уколико не могу да гарантују приватност података, а показало се да не могу.

Младић коме је једна од првих акција била да затражи од „Фејсбука” све што чувају о њему и добио материјал на 1.200 страна, упозорава да је ту било много ствари које није сам унео, јер „Фејсбук” прикупља податке и преко пријатеља и чува чак и избрисане странице.

„Лобисти за рачун америчких компанија кажу да можете да контролишете онлајн податке о себи, али реалност је другачија. Страшно је кад помислите да НСА може да дође и до података о вама које никад нисте унели”, рекао је за „Дојче веле”…

====извор: Политика: Ловац на Фејбук пред судом ЕУ: http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Hakovana-planeta/Lovac-na-Fejsbuk-pred-sudom-EU.sr.html

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s