kontrola internet provajdera

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

„Nadzor će obuhvatiti sve najveće i najinteresantnije provajdere. On je upravo započeo, a po njegovom završetku, na osnovu saznanja koja izvesno neće biti prijatna, pripremiću i predložiti paket mera koje bi doprinele popravljanju stanja kojim sasvim sigurno ne možemo biti zadovoljni“, istakao je Šabić za „Danas“.

Poverenik je ukazao da svega 15 odsto internet provajdera čuva zadržane podatke 12 meseci, koliko su po zakonu obavezni, dok ostalih 85 odsto provajdera to čini duže ili kraće od predvidjenog roka.

„Oni čuvaju podatke zato što je to obaveza predvidjena Zakonom o elektronskim komunikacijama. Ta obaveza podrazumeva odgovarajuću zaštitu tih podataka i dozvoljava pristup njima samo u skladu sa Ustavom i zakonom. Dakle, osim korisniku, ti podaci mogu biti dostupni samo nadležnim organima radi vodjenja krivičnog postupka i zaštite državne bezbednosti, i samo na osnovu odluke suda“, ukazuje Šabić.

On je izrazio zabrinutost zbog postojeće situacije, jer ti podaci mogu biti zloupotrebljeni.

„Informacije o tome s kim ste, na koji način, odakle, koliko dugo, koliko često, kojim sredstvom komunicirali, i to za 12 meseci unazad, mogu mnogo da govore o vama. Eksperti na osnovu takvih podataka mogu i da kreiraju profil ličnosti. A suvišno je objašnjavati da pristup takvim podacima može predstavljati ozbiljan prodor u privatnost i da ti podaci mogu biti zloupotrebljeni na različite načine“, naglašava Šabić.

==Izvor: B92, videti više: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=06&dd=21&nav_category=12&nav_id=865357

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s